HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 17 MAYIS 2024, CUMA

Bozyazı’nın Tarih

Mutlaka Okuyun!!!...
01.09.2023 15:19
Bozyazı’nın Tarih
Bozyazı’nın Tarih
Antik Çağda NAGİDOS adıyla anılan Bozyazı'nın tarihi çok eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Sisamlı Nagidos tarafından M.Ö. 5. yüzyılda kurulduğu sanılan Nagidos, bugünkü Paşabeleni olarak bilinen tepenin üzerindedir.

Hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz kentten günümüze Paşabeleni tepesinin zirvesine yakın yerlerdeki surlar kalmıştır. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün çalışmaları iki yıldır yaz aylarında sürdürülmekte olup, tamamlandığında tarihe ışık tutacaktır.

İlçe tarihte Hititler, Asurlar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Memlükler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar hükümranlığında kalmıştır. İlçenin Osmanlı Hakimiyetine geçişi Fatih Sultan Mehmet zamanında Karamanoğulları Beyliği Osmanlı Hakimiyetine dahil etmesiyle Osmanlı topraklarına kalmıştır.

Bozyazı İlçesi adını İlçenin ilk yerleşim yeri olan Gürlevik yöresinin güneyindeki ovanın sulu tarım yapılmadan önce halk tarafından "Çorak düzlük" anlamında "Boz alan" , "Bozova", "Bozyazı" şeklinde isimlendirmesinden almıştır.

 Anamur İlçesine bağlı kasaba iken 1987 yılında çıkartılan kanunla ilçe haline gelmiştir.

COĞRAFYA
Bozyazı İlçesi bulunduğu konum itibariyle, Torosların eteklerinde Akdeniz  kıyısında, doğusunda  Aydıncık, batısında Anamur, Kuzeyinde Gülnar ve Ermenek ilçeleri, Güneyinde ise Akdeniz sahil şeridi  yer almaktadır.

Yüz ölçümü 566 Km2 olup, deniz seviyesinde rakım 0, en yüksek noktasında  ise  rakım 1760 metredir. Yaklaşık 25 km sahil şeridine sahiptir.

Önemli akarsuları İlçe merkezinden geçerek denize dökülen sini çayı ile Tekeli ve Tekmen Kasabaları arasında yer alan Aksaz çayıdır.

TARİHİ, DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLAR
Nagidos antik kenti kalıntıları, Kilise Burnu, Maraş Tepesi (Arsione), Softa Kalesi, Çaltı Mağarası ilçenin başlıca tarihi, doğal ve kültürel varlıklarıdır.

EKONOMİ
Tarım ilçe ekonomisinde en büyük payı almaktadır. Seracılık ve muz üretimi başta olmak üzere narenciye, sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçe arazisinin çok büyük kısmı ormanlık ve dağlıktır.  ilçe merkezi başta olmak üzere Tekmen, Tekeli, Gözce ve Gözsüzce sahilleri önemli turizm merkezleridir.

Mersin Valiliği
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr