HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 16 EYLÜL 2024, PAZARTESİ

Kozmetikte %79'u Merdivenaltı

Sağlık Bakanlığı'nın denetimlerini artırması gerektiğini belirten Acvit Kozmetik Ceo'su İsmail Çetin, "Türkiye'deki ürünlerin yüzde 79'u merdivenaltı ve ithal görünümlü imitasyonlar. Haliyle piyasadaki birçok ürünün bakanlık müracattı  yok" dedi.
10.04.2019 00:00
Kozmetikte %79'u Merdivenaltı
Kozmetikte %79'u Merdivenaltı


Kozmetik pazarı 2018'de Türkiye'de 11.3 milyar TL'ye ulaştı. Ancak kozmetik ürünlerinde piyasa kirliliği aldı başını gidiyor.

Sağlık Bakanlığı'nın denetimlerini artırması gerektiğini belirten Acvit Kozmetik Ceo'su İsmail Çetin, "Türkiye'deki ürünlerin yüzde 79'u merdivenaltı ve ithal görünümlü imitasyonlar. Haliyle piyasadaki birçok ürünün bakanlık müracaatı yok" dedi.



Çetin, "Kozmetik ürünlerinde piyasa kirliliği aldı başını gidiyor. Sağlık Bakanlığından ricamız denetimlerin arttırılmasıdır. Denetimlere de nihai tüketiciden başlayarak harekete geçilmesidir. Nihai tüketicinin elindeki ürünü incelemeye almasıdır. Yani sondan başa doğru gelirse o zaman ürün bakanlık onaylı mı, değil mi? Merdiven altı mı, değil mi? daha kolay sonuca ulaşıldığı görülecektir. Bakanlık veya yetkili merciler sahte ürünü, imitasyon ürünü depoda bulabilirse işlem yapmaktadır. Bu yolla sonuca ulaşmak çok zordur." dedi.



Ülkemizde merdiven altı ve ithal görünümlü imitasyon ürünler %79 teşkil ediyor

Çetin şöyle konuştu: "Ülkemizde merdiven altı ve ithal görünümlü imitasyon ürünler %79 teşkil etmektedir. Piyasada bulunan birçok ürünün bakanlık onayı yok. Kutu ve etiket yaptırıp içini dolduran satıyor. Bizim ürettiğimiz ürün maliyetinin yarısına satan birçok firma var. Biz hayret ediyoruz. Maliyetler belli, yarısına nasıl satılabiliyor diye…

Kozmetik ürünleri üzerinde yapmış olduğumuz araştırmalarda,

İmitasyon ürün üretimi %29

Merdiven altı ürün üretimi %34

Rastgele aktar karışım ürünleri %16

Bakanlık bildirimli ürün üretimi ise sadece %21'lerde olduğunu gözlemledik."



Kozmetik Üretiminde İzlenen Yöntem Şöyle

"Kozmetik üretecek firmalar önce Sağlık Bakanlığına kayıt yaptırır. Onay geldikten sonra sorumlu teknik eleman anlaşması yapılır. Daha sonra ürünlerin UTS sisteminden kaydı yapılır. Bu kayıt esnasında ürüne ait her türlü bilgi, ürün resmi ve formülasyonu sisteme tek tek yüklenir. Bakanlık kaydı alındı dedikten sonra ürün kabul edilmiş olur.

Daha sonra ürüne ait Sağlık bakanlığının istemiş olduğu Güvenlik Bilgi Formu hazırlanır. Bu formda ürüne ait stabilite ve koruyucu testi yapılır. Bu testler 3 ay boyunca her gün kontrolden geçer.3 Ay boyunca herhangi bir sıkıntı çıkmadığı takdirde ürün piyasaya sürülür. Bu belge de Sağlık Bakanlığından eğitim almış sertifikalı uzmanlar tarafından imzalanması şarttır. Bu işlemler aynı zamanda E-imza ile UTS Sisteminde onay altına alınmış olur. Kabaca işleyiş böyledir.



Ama gelin görün ki piyasadaki kozmetik ürünlerinin sadece %20 si bu aşamalardan geçerek piyasaya sürülmektedir. Biz Acvit Kozmetik olarak başlangıçtan sonuna kadar bütün izinler, raporlar, testlerden geçtikten sonra ürünümüzü halkımızla buluşturmaktayız."



Cilt Ve Saç Yapımızı Bozan İthal Kozmetiklerdir

ithal ürünler konusunda uyarılarda bulunan İsmail Çetin, "İthal kozmetiklerde denetim oldukça zayıf, İthal kozmetiklerin Türk insanın kimyası ile uyuşması imkânsız. Cilt ve saç yapımızı bozan ithal kozmetiklerdir. Bunun yanında merdiven altı üretilen İthal Görünümlü İmitasyon Ürünler tamamen dehşet saçan ürünlerdir." diye konuştu.

"Korsan taksi neyse, imitasyon veya merdiven altı üretim o"

Biz Acvit Kozmetik olarak her türlü bakanlık kurallarına tek tek uyarak adım atmaktayız. Birçok firmada da bu hassasiyet var. Üst segment üretip insanımıza faydalı olmaya çalışıyoruz. Fakat birçok kişi imitasyon veya çakma ürünü üretip maliyetsiz piyasaya sürmektedir. Bu ürünler insan sağlığına zarar verdiği gibi, piyasa şartlarını da allak bullak etmektedir. Resmen bir emek hırsızlığı ile karşı karşıyayız."



İnşallah Ürün Takip Sisteminin(UTS)biran önce tam verimli çalışır

"Bakanlığın yeni geliştirdiği Ürün Takip Sistemi (UTS) mükemmel bir uygulamadır. İnşallah tam verimli çalışmaya biran önce başlar da sahte ve izinsiz ürünlerden bir an önce kurtuluruz. Halkımıza tavsiyemiz telefonlarına UTS sistemini yükleyip öyle kozmetik alımı yapmaları ve güzellik, cilt bakım uzmanlarından bilgi alarak ürünü doğru kullanmalarıdır. Tercihlerini de doğal kozmetikten yana kullanmaları dâhilin de sonuca daha sağlıklı ulaşacaklarının altını çizeriz."

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr