İlahiyatçı-Yazar Yüksel Durak Cuma Namazı yazdı
Durak, "Cuma Namazı, gücü yeten ve gerekli şartları taşıyan her mükellefe farzdır." Dedi.
Rabbimiz Kur'an'da şöyle buyuruyor..."Ey iman edenler..Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman hemen Allah'ın zikrine, namaza ve hutbe dinlemeye gidin.Alışverişi bırakın..." Peygamber Efendimizde şöyle buyuruyor.." Bir kimse bir özür bulunmaksızın Cuma namazını üç kere terk ederse münafıklardan yazılır".Rasulüllah'a çok ibadet ettiği halde cumaya gelmeyen kişi hakkında soruldu.."O ateşte olacaktır" buyurdu.
Cuma namazı Müslüman, akıl baliğ ve hür olan erkeklere farzdır. Kadınlara farz değildir. Cuma günü öğlen namazı vaktinde kılınır. Sadece cemaatle kılınır. Kazası olmaz.
Cuma Namazı 10 rekâttır
Dört rekât ilk sünneti
İki rekât farzı
Dört rekâtta son sünnettir.
İlk dört sünneti aynen öğlenin ilk sünneti gibi kılınır.
Ardından iç ezan okunur. İmam hutbeye çıkar. Allaha hamd ve Resulüne salâvat getirir. Müminlere nasihatlerde bulunur. Hutbe farzdır.
Arkasından kamet getirilip cemaatle imama uyarak iki rekât cumanın farzı eda edilir.
Ardından aynen cumanın ilk dört sünneti gibi son sünneti dört rekât olarak kılınır.
ZUHRİ AHİR NAMAZI: Cuma Namazının son sünnetinden sonra kılınan dört rekât namazdır.
Âlimler cuma namazının şartlarının oluşturulamamış olması durumu göz önünde bulundurularak, o günün öğle namazı farzı yerine geçecek dört rekât namaz olmak üzere kılınır ki, en son öğlen namazı anlamına gelen Zuhri Ahir ismini almıştır.
Bu durumda kamet getirilerek öğlenin dört rekât farzı gibi kılınır ki temkin açısından doğru bir iş yapılmış olur. Cuma şartları yerine gelmişse her hangi bir kaza yerine geçer.
VAKTİN SÜNNETİ: Bir de iki rekât vaktin sünneti adı altında namaz kılınır ki, bu da sevaptır.