İlahiyatçı-Yazar Yüksel Durak GUSÜL ABDESTİNİN inceliklerini ve hangi şatlarda alınacağını kaleme aldı
GUSÜL ABDESTİ
Bütün bedenin, hiç bir tarafında iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanması demektir.
Buna boy abdesti de denir.
GUSLÜN GEREKLİ OLDUĞU HALLER
Cünüplük Hali
İster ayık olsun, ister uyanık olsun, şehvetle meninin atılmasından ve cinsel ilişkiden cünüplük hali oluşur. Meni gelsin veya gelmesin, sünnet edilen yere kadar vuku bulacak duhullerden erkeğin de kadının da gusletmesi vacip olur.
Kadının Hayız Hali
Kadınların hayız ve lohusalık kanlarının sona ermesinden sonra gusletmeleri vacip olur. Bunların dışında bazı ibadetler için gusül almak ise sünnettir. Cuma ve bayram namazları gibi.Cünüp olan kişi yıkanıncaya kadar namaz kılamaz,tilavet secdesi yapamaz,Kur'an okuyamaz ve Kur'an'a el süremez, camiye giremez ve Kabe'yi tavaf edemez.
Rabbimiz Kur'an'da "Ey iman edenler..Siz sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, cünüp iken de gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın" " ( Nisa Suresi 43 ) buyuruyor.
GUSLÜN FARZLARI NELERDİR?
1-Bol su verip ağzın her tarafını yıkamak.
2- Buruna bol su verip burun boşluğunu yıkamak.
3- Bütün vücudu kuru yer kalmayacak şekilde birer kez yıkamak.
SÜNNETE UYGUN GUSUL ABDESTİ NASIL ALINMALIDIR?
Öncelikle ön ve arka taraftaki kirler giderilir. Peştamal veya uzun bir don ile hayâ mahalli örtülür. Önce namaz abdesti gibi abdest alınır. Ancak ağıza ve buruna üçer defa dulu dolu su alınıp boşaltılır. Ağız ve burunda kuru yer bırakılmaz. Bundan sonra baştan sağ ve sol omuzlardan dökülen su ile bedenin tamamı iğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanıp ıslatılır. Kuru yer kalmadığı anda gusül yapılmış olur. Gusulü üzerinden bir namaz vakti geçmeyecek şekilde tehir etmek caizdir. Ancak bir an evvel almak güzel olanıdır. Gusül için su bulunamamış veya suyu kullanacak şartlar yoksa temiz bir toprakla gusle niyet edilerek teyemmüm yapılır.