HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 29 OCAK 2025, ÇARŞAMBA

Tarımda kooperatifleşme

Tarımda kooperatifleşme birlik-beraberliğin ve imece kültürünün bir yansıması gibidir.
15.01.2019 00:00
Tarımda kooperatifleşme birlik-beraberliğin ve imece kültürünün bir yansıması gibidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilk "Tarım Kredi Kooperatifi"ni Silifke ilçesine ait birkaç köyün de içinde bulunduğu "Tekirçiftliği" köyünde 30 Haziran 1936 yılında açar ve kendisi de kooperatifin ilk ortaklarından biri olur. "İnsanlar bizzat çalışırlarsa başarılı olamazlar" diyerek kooperatifleşmenin birlik ve beraberliğin önemini vurgular.

Merhum Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasını har vurup harman savurduğumuz gibi kooperatifçilik ülküsüne de tam manası ile sahip çıkmadığımızdan; tüm kurumlarımız gibi tarımımız da bugün yerlerde  sürünmektedir.

Doyumsuz kapitalist anlayış, "Kaynakları sınırlı, ihtiyaçları sınırsız" olarak gördüğü için bugün sömürülen dünya milletleri huzursuz ve açtır.

Dünyamızda 8 milyar insanı ve bir o kadarını da rahatlıkla besleyecek kaynak mevcut ve sınırsız iken, her 6 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor.

Nüfusunun 5-10 katını besleyecek Türkiye'de ise yoksulluk yaşanıyor. Bu bir kader değil elbette. Bu durum paylaşamamaktan, adil gelir dağılımı olmadığından ve uygulanan kapitalist sistemden kaynaklanmaktadır.

Dünyada adaleti sağlayarak açlığı önlemek, barışı sağlamak, üretici ve tüketiciyi korumak istiyorsak kooperatifleşmeye, dolayısıyla sosyalizmi ve kapitalizmi tarihin çöp tenekesine atan "Milli Ekonomi Modeli"ne ihtiyaç vardır.

Bu meyanda kooperatifleşme ile güzel bir örneklik ortaya koyan ve üyelerine bu zor şartlarda para kazandıran Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük'e kulak verelim:

"Gelişmiş ülkelerde tarım ve hayvancılık faaliyetleri %90 oranında kooperatiflerle yürütülürken ülkemizde %13 seviyelerinde olması tarımda geri kalmışlığımızın, sorunlarımızın ve kayıplarımızın en önemli nedenidir. Kooperatifleşme ile üretim maliyetlerini düşürüp, gıda güvenliğini sağlayabilir, köylümüzü yerinde yaşatır, göçü önleyebiliriz. Ancak kooperatifleşme ile kalkınır ve toplumsal barışı sağlayarak yaşanılır bir Türkiye ortaya koyabiliriz. Tarımı güvenceli bir meslek haline getirmeliyiz. Çünkü Türkiye tarımla, tarım kooperatifleşmeyle kalkınır. Barışı sağlamak ve açlığı önlemek için yol haritamız tekelleşme değil, kooperatifleşme olmalıdır."

Ortaya koydukları örnek kooperatifçiliğin nasıl işlediğini ise şöyle özetliyor Eskiyörük:

"Ortaklarımızın ürettiği sütü, 60 köyde kurduğumuz süt alım merkezlerinde yerinde kontrol ederek soğuk zincirlerde topluyoruz. Onların üretim maliyetlerini düşürmek için en önemli girdilerden  olan akaryakıtı ortaklarımıza piyasa fiyatının yaklaşık 40 kuruş altında temin ediyoruz. Ayrıca tohum, gübre gibi tüm ihtiyaçları üreticilere toplu alım yöntemiyle ekonomik şartlarda sağlıyoruz. Kooperatif bünyesinde oluşturulan makine parkıyla ortaklarımızın yem bitkilerinin ekim, biçim, paketleme, silaj biçme işlemlerini, tarlanın tesviyesine kadar yapıyoruz. Silaj paketleme tesisimizle ortaklarımızın kaba yem ihtiyacını da karşılıyor, fazlalık silajı il dışına pazarlayarak ilçe ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ayrıca kooperatifimizde adeta parayı ortadan kaldırdık. Onların ev ihtiyaçlarına kadar birçok ürünü kendi marketimizden indirimli temin etmelerine olanak sağlıyoruz. Süt Kooperatifimiz ortaklarımızın ürünlerini alırken her ayın bitiminde market ya da diğer hizmetlerden yararlanmaları karşılığında mahsuplaşıyor. Yani Tire Süt ortakları, temel gıda maddelerinden tarlasında kullandığı mazota, gübreye, makine ekipmana doğrudan para ödemiyor."

Üretimin para etmediği, köylü ve çiftçilerimizin toprağa küstüğü bu günlerde kooperatifleşme yolu ile ayakta durmak çözümün bir parçası gibi. Topyekûn çözüm ise "Milli Ekonomi Modeli".

 
Adem Birinci / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr