HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 NİSAN 2025, CUMARTESİ

Hiçbir kınayıcının kınamasına aldırma

Hiçbir kınayıcının kınamasına aldırma
23.11.2018 00:00
Hiçbir kınayıcının kınamasına aldırma
Hiçbir kınayıcının kınamasına aldırma
Hiçbir kınayıcının kınamasına aldırma

Sehl b. Sa'd şöyle diyor: "Ben, Ebuzer, Ubade bin Samid, Ebu Said Hudri, Muhammed bin Mesleme ve altıncı bir şahıs, Resûlullah'a (s.a.a.) Allah yolunda hiçbir kınayıcının kınamasına aldırmamak üzere biat ettik"Cenab-ı Hak, Kur'an'da şöyle buyuruyor: "Şüphesiz seninle biatleşenler, Allah'a biat etmiş sayılırlar. Allah'ın eli onların ellerinin üstündedir. Verdiği bu sözden dönen, ancak kendi aleyhine dönmüş olur. Allah'a verdiği sözü yerine getirene, Allah ona büyük bir ecir verecektir." (Fetih 10). ayet



Ali bin İbrahim şöyle diyor:



Rıdvan biatinde, "Şüphesiz Allah... razı olmuştur" ayeti nazil oldu ve onlara bundan sonra Resûlullah'ın (s.a.a.) yaptığı hiçbir şeyi inkar etmemelerini, emrettiği hiçbir şeyde muhalefet etmemelerini onlara şart koştu. Allah Rıdvan ayetinin nazil olmasından sonra da şöyle buyurdu: "Şüphesiz sana biat edenler…" (Tefsir-u Ali bin İbrahim, 2/315).



Cabir şöyle diyor:



Biz Hudeybiye günü bindörtyüz kişiydik. Resûlullah'a (s.a.a.); Ömer'in de elini tuttuğu bir halde Semure ağacının (Arap zamkının çıkarıldığı Akasya ağacı) altında biat ettik. Cabir daha sonra, "Biz Resûlullah'a kaçmamak üzere biat ettik; ölüm üzere biat etmedik" dedi. (Sahih-i Muslim, 1856).



Seleme bin Ekve, "Hangi şey üzere Hudeybiye günü Resûlullah'a (s.a.a.) biat ettiniz?" diye sorulunca şöyle dedi: "Ölüm üzere!" (a.g.e., 1860).



Sehl b. Sa'd şöyle diyor:



"Ben, Ebuzer, Ubade bin Samid, Ebu Said Hudri, Muhammed bin Mesleme ve altıncı bir şahıs, Resûlullah'a (s.a.a.) Allah yolunda hiçbir kınayıcının kınamasına aldırmamak üzere biat ettik. Ama altıncı şahıs Peygamber'den kendisini bu biat hususunda muaf tutmasını istedi ve Peygamber de onu muaf tuttu." (Kenz'ul-Ummal, 1516).



Kadınların biatı hakkında ayet şöyledir: "Ey Peygamber! İman etmiş kadınlar, Allah'a hiçbir ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriyle ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek ve iyi işi işlemekte sana karşı gelmemek şartıyla sana biat etmek üzere geldikleri zaman, onları kabul et; onlara Allah'tan bağışlanma dile; doğrusu Allah, çok bağışlayandır, çok acıyandır." (Mumtehine, 12).



Bu hususta İmam Sâdık (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Resûlullah (s.a.a.) Mekke'yi fethedince erkekler ona biat ettiler. Sonra da kadınlar gelerek kendisine biat ettiler. bunun üzerine Allah, 'Ey Peygamber...' ayetini nazil buyurdu." (el-Kafi, 5/527/5/526 ve ayrıca Nur'us-Sakaleyn, 5/307-309).



İmam Sâdık (a.s.), Resûlullah'ın (s.a.a.) kadınlardan nasıl biat aldığı hususunda sorulunca şöyle buyurmuştur: "Önce abdest aldığı leğeni getirmelerini emretti. Ona su döktü ve elini o suyun içine koydu. Biat eden her kadına, 'elini leğendeki suya koy" diye buyuruyordu." (el-Bihar, 67/181/10.Bölüm).



İmam Cevad (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Resûlullah'ın (s.a.a.) kadınlar ile biatleşmesi; içinde su olan bir kaba elini koyup çıkarması, ardından kadınların ellerini o kaba koyarak ikrar, Allah'a iman ve Resûlünü tasdik etmesi şeklindeydi." (Tuhef'ul-Ukul, 457). (Muhammed Muhammedî, Mizanu'l-Hikmet).



OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr