Kolaylık göstererek bereket umun
Hz. Ali Efendimiz buyurdu ki: "Ey tüccar topluluğu! Ticarete başlamadan önce Allah'tan hayır dileyin, kolaylık göstererek bereket umun. Yemin etmekten sakının, yalan söylemekten uzak durun, zulmetmekten korkun, faize yaklaşmayı
Ticaret adabı ile ilgili olarak Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur:
"Şu dört şey kimde olursa kazancı temiz olur: Alırken kusur aramamalı, satarken övmemeli, malının ayıbını müşteriden gizlememeli ve alışverişte yemin etmemelidir." (el-Kafi, 5/153/18).
"Alışveriş yapan kimse şu beş şeyden sakınmalı aksi takdirde alış veriş yapmamalıdır: Faiz, yemin, ayıpları gizlemek, satınca övmek ve alınca yermek." (el-Bihar, 103/95/18).
Aynı hususta İmam Ali Efendimizin (a.s.) sözlerinden bazıları şöyledir:
"Daha fazla kazanç için tehlikeye atılma. Sadece tâlib ol, şüphesiz sana nasibin gelecektir." (Tuhef'ul-Ukul, 81).
"Korkak tacir (rızkından) mahrum kalır. Cesur tacir ise rızkına erişir." (Kenz'ul-Ummal, 9293).
"Ey tüccar topluluğu! Önce ticaret hükümlerini (fıkhı) öğrenin sonra ticaret edin. Önce ticaret hükümlerini öğrenin sonra ticaret edin. Önce ticaret hükümlerini öğrenin sonra ticaret edin." (el-Kâfi, 105/1).
"Ticaret etmek isteyen kendine helal kılınanı, haram kılınandan ayırt etmesi için dinin (ilgili) hükümlerini iyi bilmelidir. Dininin hükümlerini iyi bilmeden ticaret yapan kimse şüphelerde boğulur." (Vesail'uş-Şia, 12/283/4).
"Alışverişten anlamayan kimse pazarda oturmamalıdır." (el-Kafi, 5/104/23).
"Ey tüccar topluluğu! Ticarete başlamadan önce Allah'tan hayır dileyin, kolaylık göstererek bereket umun. Satıcılara yaklaşın, hilm ile süslenin, yemin etmekten sakının, yalan söylemekten uzak durun, zulmetmekten korkun, mazlum insanlara karşı insaflı olun, faize yaklaşmayın. Ölçüyü ve tartıyı tamamı tamamına yapın; insanlara eşyalarını eksik vermeyin; yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık çıkarmayın." (el-Bihar, 78/54/100; Vesail'uş-Şia 12/284/1).
"İnsanlara çok zor bir zaman gelecektir. O zaman varlıklı olan böyle bir şeye memur olmadığı halde elinde olan şeyleri sıkı tutar. Münezzeh olan Allah şöyle buyuruyor: 'Aranızda bağışta bulunmayı unutmayın.' O gün kötüler değerli olacak, iyiler ise horlanacaktır. Zorda kalanlarla (haksız) muamele edilecektir. Oysa Resûlullah (s.a.a) darda kalan kimselerle muamele etmeyi yasaklamıştır." (Nehc'ul-Belağa, 468. Hikmet).
İmam Sâdık (a.s.) ise şöyle buyurmuştur: "Bazı insanlar ticaretten rızık elde eder, bazıları kılıçtan rızık elde eder ve bazıları da diliyle rızık kazanır." (el-Kafi, 5/305/5).(Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).