HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 NİSAN 2025, CUMARTESİ

Tevbe-i nasuh, o günahı terk etmektir

Tevbe-i nasuh, o günahı terk etmektir
23.11.2018 00:00
Tevbe-i nasuh, o günahı terk etmektir
Tevbe-i nasuh, o günahı terk etmektir
Resûlullah (s.a.a.) tevbe-i nasuh hususunda şöyle buyurmuştur: "Tevbe-i nasuh, işlediğin günahtan pişman olman, Allah'tan mağfiret dilemen ve bir daha ebedi olarak günaha dönmemendir"



Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: "Her günah için bir tevbe icat et; gizliye gizli ve açığa açık ile." (el-Bihar, 77/127/33).



İmam Sâdık (a.s.) ise şöyle buyurmuştur: "Her kim gizlide kötü bir iş yaparsa, gizlide bir iyilik yapmalıdır. Her kim de açıkta bir kötülük yaparsa açıkta bir iyilik yapmalıdır." (a.g.e., 78/199/23).



Tevbe-i nasuh hususunda Cenab-ı Hak Kur'an'da buyurdu ki: "Ey iman edenler! Yürekten tevbe ederek Allah'a dönün." (Tahrim, 8).



Resûlullah (s.a.a.) tevbe-i nasuh hususunda şöyle buyurmuştur: "Tevbe-i nasuh, işlediğin günahtan pişman olman, Allah'tan mağfiret dilemen ve bir daha ebedi olarak günaha dönmemendir." (Kenz'ul-Ummal, 10302).



İmam Ali (a.s.), tevbe-i nasuh hakkında şöyle buyurmuştur: "Kalb ile pişmanlık, dil ile istiğfar ve bir daha dönmemeyi kararlaştırmak." (Tuhef'ul-Ukul, 210).



İmam Kazım (a.s.), "Ey iman edenler! Yürekten tevbe ederek Allah'a dönün" ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: "Kulun tevbe etmesi ve bir daha günaha dönmemesidir." (el-Bihar, 6/20/8).



İmam Hâdi (a.s.), tevbe-i nasuh hakkında sorulunca şöyle buyurmuştur: "Bâtının zahir gibi ve hatta ondan daha iyi olmasıdır." (a.g.e., 22/20).



Tevbeyi ertelemek hususunda Resûlullah (s.a.a.), İbn-i Mes'ud'a şöyle buyurmuştur: "Günahı öne alıp tevbeyi erteleme! Tevbeyi öne al! Şüphesiz Allah-u Teâlâ, 'Ama, insanoğlu özgürce suç işlemek ister' buyurmaktadır." (el-Bihar, 77/104/1).



Bu hususta İmam Ali Efendimizin bazı sözleri şöyledir:



"Sakın ahireti amelsiz ümit eden ve uzun emellerle tevbeyi erteleyen kimseler gibi olma. Zira böyle bir şahıs nefsanî isteklerle karşılaşınca günahı öne alır, tevbeyi erteler." (el-Bihar, 6/37/60).



"Her ne zaman bir günah işlersen, onu ortadan kaldırmak için tevbe etmekte acele davran." (a.g.e., 77/208/1).



"Tevbeyi yarına erteleyen kimse ölümün hücumu hususunda en büyük tehlike ile karşı karşıya kalmıştır." (Mustedrek'ul-Vesail, 12/130/13707).



İmam Cevad (a.s.) ise şöyle buyurmuştur: "Tevbeyi ertelemek, aldanmak; bugün yarın diye savsaklamak ise şaşkınlıktır." (Tuhef'ul-Ukul, 456). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).



OKAN EGESEL

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr