Resûlullah (s.a.a.) tevbe-i nasuh hususunda şöyle buyurmuştur: "Tevbe-i nasuh, işlediğin günahtan pişman olman, Allah'tan mağfiret dilemen ve bir daha ebedi olarak günaha dönmemendir"
Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: "Her günah için bir tevbe icat et; gizliye gizli ve açığa açık ile." (el-Bihar, 77/127/33).
İmam Sâdık (a.s.) ise şöyle buyurmuştur: "Her kim gizlide kötü bir iş yaparsa, gizlide bir iyilik yapmalıdır. Her kim de açıkta bir kötülük yaparsa açıkta bir iyilik yapmalıdır." (a.g.e., 78/199/23).
Tevbe-i nasuh hususunda Cenab-ı Hak Kur'an'da buyurdu ki: "Ey iman edenler! Yürekten tevbe ederek Allah'a dönün." (Tahrim, 8).
Resûlullah (s.a.a.) tevbe-i nasuh hususunda şöyle buyurmuştur: "Tevbe-i nasuh, işlediğin günahtan pişman olman, Allah'tan mağfiret dilemen ve bir daha ebedi olarak günaha dönmemendir." (Kenz'ul-Ummal, 10302).
İmam Ali (a.s.), tevbe-i nasuh hakkında şöyle buyurmuştur: "Kalb ile pişmanlık, dil ile istiğfar ve bir daha dönmemeyi kararlaştırmak." (Tuhef'ul-Ukul, 210).
İmam Kazım (a.s.), "Ey iman edenler! Yürekten tevbe ederek Allah'a dönün" ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: "Kulun tevbe etmesi ve bir daha günaha dönmemesidir." (el-Bihar, 6/20/8).
İmam Hâdi (a.s.), tevbe-i nasuh hakkında sorulunca şöyle buyurmuştur: "Bâtının zahir gibi ve hatta ondan daha iyi olmasıdır." (a.g.e., 22/20).
Tevbeyi ertelemek hususunda Resûlullah (s.a.a.), İbn-i Mes'ud'a şöyle buyurmuştur: "Günahı öne alıp tevbeyi erteleme! Tevbeyi öne al! Şüphesiz Allah-u Teâlâ, 'Ama, insanoğlu özgürce suç işlemek ister' buyurmaktadır." (el-Bihar, 77/104/1).
Bu hususta İmam Ali Efendimizin bazı sözleri şöyledir:
"Sakın ahireti amelsiz ümit eden ve uzun emellerle tevbeyi erteleyen kimseler gibi olma. Zira böyle bir şahıs nefsanî isteklerle karşılaşınca günahı öne alır, tevbeyi erteler." (el-Bihar, 6/37/60).
"Her ne zaman bir günah işlersen, onu ortadan kaldırmak için tevbe etmekte acele davran." (a.g.e., 77/208/1).
"Tevbeyi yarına erteleyen kimse ölümün hücumu hususunda en büyük tehlike ile karşı karşıya kalmıştır." (Mustedrek'ul-Vesail, 12/130/13707).
İmam Cevad (a.s.) ise şöyle buyurmuştur: "Tevbeyi ertelemek, aldanmak; bugün yarın diye savsaklamak ise şaşkınlıktır." (Tuhef'ul-Ukul, 456). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL