HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 29 HAZİRAN 2024, CUMARTESİ

Aklın kemali tevazudadır

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Aklın kemali üç şeydedir: Allah karşısında tevazu, güzel yakîn sahibi olmak ve hayırlı söz söyleme dışında susmak"

18.03.2021 00:00
Aklın kemali tevazudadır
Aklın kemali tevazudadır
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Aziz ve Celil olan Allah'a akıldan daha üstün bir şeyle ibadet edilmemiştir. Mümin kendisinde şu on haslet bir araya gelince akıl sahibi olur: Hayır ve iyiliği ümit edilir, kötülüğünden korkulmaz, başkalarının az iyiliğini çok sayar, kendisinin çok iyiliğini az görür, hayatta olduğu müddetçe ilim öğrenmekten yorulmaz, yoksulların kendisine gelmesinden bıkmaz, alt olmayı üst olmaktan daha çok sever, fakirliği zenginlikten çok sever, dünyadan nasibi yiyeceği kadardır. Hepsinden daha önemli olan onuncu haslet ise gördüğü herkes hakkında 'O benden daha iyi ve takvalıdır' demesidir. O halde herkesi kendisinden daha iyi ve takvalı görünce onun mertebesine ulaşıncaya kadar karşısında alçak gönüllü olur. Kendisinden daha düşük ve aşağılık birini görünce de, 'Belki de zahiri kötüdür ama bâtını iyidir ve belki de akıbeti hayırla sonuçlanacaktır' der. İşte mü'min böyle olunca büyüklüğün doruğuna ulaşmış olur. Zamanındaki insanlara üstün olmuş olur."

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Aklın kemali üç şeydedir: Allah karşısında tevazu, güzel yakîn sahibi olmak ve hayırlı söz söyleme dışında susmak..."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Faydasız işleri terk etmekle aklın kemale erer."

İmam Hüseyin (a.s), Muaviye'nin yanında akıldan söz edilince şöyle buyurmuştur: "Akıl sadece hakka uymakla kemale erer."

Muaviye şöyle dedi: "Sizin görüşlerinizde bir tek şeyden başkası yoktur (hepiniz aynısınız.)"

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İşin niteliği aklın niceliğini gösterir."

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanın mektubundan aklı ve basireti anlaşılır, elçisinden ise anlayışı ve zekiliği bilinir."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanın iffet ve kanaatla süslenmesi aklının göstergesidir."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her insanın sözünden aklının miktarı anlaşılır."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanın vakarının çokluğu ve (insanlara) tahammül etmesinin güzelliği aklının göstergesidir."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Senin elçin aklının tercümanıdır. Mektubun ise en yetkin sözündür."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Üç şey sahiplerinin akıllarının göstergesidir: Elçi, mektup ve hediye."

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bir oturumda birinin aklını denemek istiyorsan sohbetlerin arasında ona olmayacak sözler söyle, eğer onları reddederse akıllı bir kimsedir. Ama eğer onları teyit ederse ahmak birisidir." (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet). 


 
Yorumlar
Adem ÖZEL
HAN
Zaman,şeker misali erirken handa,
Han yerinde durur, hancı uykuda.

Gün gelir yolcusu... girer kapıdan,
Gün gelir yolcusu... gider kapıdan.

Han ıssız, han sessiz , han izbe yerde,
Han siyah , han soğuk, han aynı yerde.

Gün gelir hancısı... girer kapıdan,
Gün gelir hancısı... gider kapıdan.

Duvarlar taştandır, tavanı yüksek,
Kervan yorgundur, ayaklar aksak,

Gün gelir kervanı...girer kapıdan,
Gün gelir kervanı...gider kapıdan.

Adem ÖZEL (SORGUNLU)
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr