HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 29 EYLÜL 2024, PAZAR

‘O'ndan daha yakın varlık yoktur’

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Yücelikte önceliklidir ve O'ndan daha yüce bir varlık yoktur. Tüm yaratıklarına yakındır ve O'ndan daha yakın bir varlık yoktur. Yüceliği O'nu yaratıklarından hiç uzaklaştırmamıştır. Yakınlığı da O'nu yaratıklarıyla bir mekânda eşit kılmamıştır"


 
01.12.2020 00:00
‘O'ndan daha yakın varlık yoktur’
‘O'ndan daha yakın varlık yoktur’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sizden birisi, namazını bitirince ellerini göğe doğru kaldırsın ve dua etmeye çalışsın."

Abdullah b. Sebe şöyle arz etti: "Ey Müminler'in Emiri! Allah her yerde değil midir?"

İmam Ali (a.s) şöyle buyurdu: "Tabii ki, Allah her yerdedir"

O, "O halde kul neden ellerini göğe doğru kaldırsın?" diye sorunca İmam şöyle buyurdu: "Sen, 'Sizin rızkınız ve size vaad edilen şey göktedir' diye buyurulduğunu okumadın mı? Rızık kendi yerinden başka bir yerden mi istenir."

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Peygamber (s.a.a), gözlerini göğe dikmiş ve dua eden birinin yanından geçince ona şöyle buyurmuştur: 'Gözlerini önüne dik. Zira O'nu asla göremezsin.' Ardından ellerini göğe doğru kaldıran ve dua eden birisinin yanından geçince de ona şöyle buyurdu: Ellerini kısa tut, zira ellerin asla O'na erişemez."

İmam Sâdık (a.s), kendisine, "Göklerde ve yerde Allah O'dur" ayetini soran Ebu Ca'fer'e şöyle buyurmuştur: "Doğrudur, O her yerdedir."

Ebu Ca'fer, "O'nun zatı her yerde midir?" diye arz edince, İmam (a.s) şöyle buyurdu: "Eyvahlar olsun sana! Mekânlar bir sınır ve ölçü içermektedir. O halde, 'Allah zatıyla her yerdedir' diyecek olursan, 'Bu miktarlarda ve benzerlerinde mevcuttur' demen gerekir. Ama O yarattığı şeylerden ayrıdır. İlim, kudret, ihata, saltanatı ve hükümeti, yarattığı her şeyi çepeçevre kuşatmıştır."

İmam Kazım (a.s), kendisine, "Neden Peygamber (s.a.a) göklere, oradan Sidret'ül-Münteha'ya ve oradan da nur perdelerine doğru götürüldü ve orada Allah ile konuştu, naz u niyazda bulundu. Oysa Allah mekân ile nitelendirilemez" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Allah Tebarek ve Teâlâ, ne bir mekan ile nitelendirilebilir ve ne de üzerinde zaman cari olur. Aziz ve Celil olan Allah, meleklerini ve gök sakinlerini Peygamber'in vücuduyla müşerref kılmak ve onlara Peygamber'i göstererek yüceltmek ve indikten sonra haber vereceği azametinin ilginçliklerini kendisine göstermek istedi."

İmam Ali (a.s), münezzeh olan Allah'ın sıfatı hakkında şöyle buyurmuştur: "Allah bir yerde değildir ki O'nun hakkında bir yerden bir yere intikal edişi reva görülsün."

İmam Ali (a.s), hakeza şöyle buyurmuştur: "Yücelikte önceliklidir ve O'ndan daha yüce bir varlık yoktur. Tüm yaratıklarına yakındır ve O'ndan daha yakın bir varlık yoktur. Yüceliği O'nu yaratıklarından hiç uzaklaştırmamıştır. Yakınlığı da O'nu yaratıklarıyla bir mekânda eşit kılmamıştır."

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Münezzeh olan Allah, herkesin gizlediği sırrın, her konuşmacının söylediği sözün ve her amel eden kimsenin amelinin yanında hazırdır." (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr