HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 29 EYLÜL 2024, PAZAR

Onların şahitlikleri caiz değil

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Mü'minlerin Emiri Ali (a.s) söven kimsenin ve kötü laf konuşan kimsenin ve dinî açıdan rezil rüsva olan kimsenin şahadetini kabul etmezdi"
06.04.2020 00:00
Onların şahitlikleri caiz değil
Onların şahitlikleri caiz değil
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Mü'minlerin Emiri Ali (a.s) söven kimsenin ve kötü laf konuşan kimsenin ve dinî açıdan rezil rüsva olan kimsenin şahadetini kabul etmezdi"

Kur'an'da şöyle buyurulur: "İffetli kadınlara zina isnat edip de, sonra dört şahit getiremeyenlere seksen kırbaç vurun; ebediyen onların şahitliğini kabul etmeyin. İşte onlar yoldan çıkmış kimselerdir." (Nur, 4).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Şüpheli ve yumuşak kalpli kimselerin şahadeti kabul edilmez." (Kenz'ul Ummal, 17745).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Alimlerin birbiri aleyhine şahadetleri kabul edilmez. Zira onlar birbirine karşı hasadette bulunurlar." (a.g.e, 17746).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İslam'da kendisine bir had uygulanan bir kimsenin şahadeti kabul edilmez." (a.g.e, 17757).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Hain erkeğin, hain kadının, kardeşine kin besleyenin, İslam'da bidat çıkaran erkeğin ve bidat çıkaran kadının şahadeti kabul edilmez." (a.g.e, 17759).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Hain erkeğin, hain kadının, kindar insanın, kardeşine düşmanlık edenin şahadeti kabul edilmez." (Mean'il Ahbar, 208/3).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Dilencilik eden kimsenin şahadeti kabul edilemez." (Bihar, 104/317/15).

İmam Sâdık (a.s) kendisine şahadetleri kabul edilmeyen kimseleri soran Ubeydullah bin Ali el Halebi'ye şöyle buyurmuştur: "Şüpheli, itham edilen ve düşman kimsenin şahadeti kabul edilmez."

Ubeydullah, "O halde fasık ve hain kimsenin şahadeti kabul edilir mi?" diye arz etti.

İmam (a.s) şöyle buyurdu: "Bunlar da şüpheli kimselerden sayılmaktadır." (el-Fakih, 3/40/3281).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Fasıkın şahadetini sadece kendi aleyhine olduğu takdirde kabul ederim." (el-Kafi, 7/395/5).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Mü'minlerin Emiri Ali (a.s) söven kimsenin ve kötü laf konuşan kimsenin ve dinî açıdan rezil rüsva olan kimsenin şahadetini kabul etmezdi." (a.g.e, s.396/7).

İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ezan ve namaz için para isteyen kimsenin arkasında namaz kılmamak gerekir ve şahadeti makbul değildir." (a.g.e, 7/396/11).

İmam Bâkır (a.s) babalarından naklen şöyle buyurmuştur: "Kindar insanın ve dinî açıdan rezil rüsva olan birinin şahadeti kabul edilmez." (el-Fakih, 3/43/3288).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şüpheli insanın, düşmanın, ceza ödeyen kimsenin, işçinin, ortağın, itham edilen kimsenin ve takipçinin (öğrenci, uşak, veya bir bağı olan kimsenin) şahadeti kabul edilmez. İçki içen ve kumar oynayan kimsenin de şahadetleri kabul dilemez." (a.g.e, h.3282). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr