HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 29 EYLÜL 2024, PAZAR

‘Mü’min dünya izzetini istemez’

İmam Sâdık (a.s), mü'minin sıfatı hakkında şöyle buyurmuştur: "Mü'min dünya izzetini istemez ve zilleti hususunda da tahammülsüzlük göstermez. İnsanlar kendisine isabet eden dünyanın hüznünü taşır. Mü'min ise (ahiret) hüznüyle meşgul olur"
06.04.2020 00:00
‘Mü’min dünya izzetini istemez’
‘Mü’min dünya izzetini istemez’
İmam Sâdık (a.s), mü'minin sıfatı hakkında şöyle buyurmuştur: "Mü'min dünya izzetini istemez ve zilleti hususunda da tahammülsüzlük göstermez. İnsanlar kendisine isabet eden dünyanın hüznünü taşır. Mü'min ise (ahiret) hüznüyle meşgul olur"

Kur'an'da buyurulur: "İşte bu ahiret yurdu! Biz onu yeryüzünde böbürlenmeyi ve bozgunculuğu istemeyen kimselere veririz. En güzel akıbet Allah'a karşı gelmekten sakınanlarındır." (Kasas, 83).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın koruduğu hariç insana din ve dünyasında halkın parmakla gösterdiği birisi olması kötülük olarak yeter." (Şerh-u Nehc'il Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 2/181).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İnsana parmakla gösterilmesi günah olarak yeter." Ashab şöyle arz etti: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer güzel bir isimle ünlü olsa da mı?" Peygamber şöyle buyurdu: "Allah'ın kendisine acıdığı kimse dışında iyi bir isimle ünlü olsa bile kendisi için kötüdür. Eğer kötü bir isimle ünlü olursa bu daha kötüdür." (Kenz'ul Ummal, 5949).

İmam Ali (a.s) mü'minin sıfatı hakkında şöyle buyurmuştur: "Mü'min büyüklüğü hoş görmez ve şöhreti sevmez." (Bihar, 78/73/41).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim dünya ve ahirette yücelmeyi severse dünyada yücelmeye düşman olmalıdır." (Gurer'ul Hikem, 8868).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kul dünyada bir basamak çıkmak ister ve bir basamak yükselirse Allah ahirette o basamaktan daha yüksek bir basamak aşağı indirir." (Kenz'ul Ummal, 6144).

İmam Sâdık (a.s), mü'minin sıfatı hakkında şöyle buyurmuştur: "Mü'min dünya izzetini istemez ve zilleti hususunda da tahammülsüzlük göstermez. İnsanlar kendisine isabet eden dünyanın hüznünü taşır. Mü'min ise (ahiret) hüznüyle meşgul olur." (Bihar, 67/271/3).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsana parmakla gösterilmesine sebep olacak bir elbise giymesi veya parmakla gösterilecek bir bineğe binmesi horluk olarak yeter." (a. g. e 78/252/105).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah iki şöhreti sevmez: Elbise şöhretini ve namaz şöhretini." (Mişkat'ul Envar, 320).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanların kalpleri için arkasından yükselen ayakkabı seslerinden daha zararlı bir şey göremiyorum." (Tenbih'ul Havatir, 1/65).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Tebarek ve Teâlâ şöhret elbisesinden nefret etmektedir" (el-Kafi, 6/445/1).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İyi ve kötü şöhret ateştedir." (a.g.e, h. 3; Vesail'uş-Şia, 1/56, 17. Bölüm ve 3/354, 12. Bölüm). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).



 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr