HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 08 EYLÜL 2024, PAZAR

Son Dakika: Mersin İl Sağlık Müdürü Bozyazı hakkında açıklama yaptı

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr.Sinan Bahçacı Bozyazı'daki gelişmeler hakkında açıklamada bulundu
26.08.2020 00:00
Son Dakika: Mersin İl Sağlık Müdürü Bozyazı hakkında açıklama yaptı
Son Dakika: Mersin İl Sağlık Müdürü Bozyazı hakkında açıklama yaptı
Mersin İl Sağlık Müdürü Dr.Sinan Bahçacı Covid-19 salgını ile ilgili ilimizde devam eden çalışmalar hakkında bilgi erdi.

İl genelindeki Filyosyen çalışmaları hakkında bilgi veren Dr.Bahçacı,"Bozyazı ve Aydıncık Devlet Hastaneleri haricinde diğer kamu hastanelerinin tamamında numune alınıyor."dedi.



Bozyazı ve Aydıncık Devlet Hastanelerinden numune almıyoruz

Dr.Bahçacı; Mersin'de görev yapan filyasyon ekipleri, numune alım noktaları ve test çalışılan sağlık tesisleri hakkında ki açıklamasında "İlimizde Üniversite Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi ve Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 2 laboratuarında testler çalışılıyor. Aydıncık ve Bozyazı Devlet Hastaneleri haricinde diğer kamu hastanelerinin tamamında numune alınıyor. İl genelinde 60 filyasyon ekibi oluşturduk ve bu ekiplerimizde toplam 294 personelimiz görev yapıyor. Temaslı kişilerin bulunması, muayenelerinin yapılması, gerek görülmesi durumunda numune alınması bu ekiplerimiz tarafından yapılıyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun hazırladığı yeni algoritma doğrultusunda PCR testi pozitif çıkan fakat belirti göstermeyen vakaların ilaçları reçete edilerek mümkün olduğunca ev ortamında İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz ve aile hekimlerimiz tarafından takip ediliyor" dedi.

Filyosyen nedir?

Filyasyon kelimesi tıpta hastalığın kaynağını bulmak anlamına gelmektedir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda yapılan hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak için yapılan çalışma anlamına gelmektedir.



Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir. Başka bir deyişle kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir. Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklar mücadele etmede çok önemlidir.



Bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında vakaların bildiriminden sonra hastalık etkenini, kaynağını, bulaşma yolunu saptamak ve korunma ve kontrol önlemlerini almak amacıyla yapılan saha incelemesidir.

Bu inceleme sırasında vaka ile teması olanlar da koruma ve kontrol önlemlerine dâhil edilir.

Vaka görüldüğünde filyasyon çalışması gerektiriyorsa hastalık geriye doğru taranır. Filyasyon çalışması kapsamında, vakanın kaynağını bulmak ve belirlemek için çalışmalar yapılır. Hasta ve hastayla teması olanlar da dâhil koruma altına alınması önlemleri uygulanır.

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--


logo

   E-posta: bilgi(@)bozyazihaber.com
Tüm hakları Bozyazı'nın ilk haber sitesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr