Günümüzden iki yüz otuz yıl önce Fransız Devrimi yapılır ve insan hakları bildirgesi yayımlanır. Bildirgenin on altıncı maddesinde devlet yönetiminde "Güçler Ayrılığı İlkesi" diye üç ilke kabul edilir:
Yasama
Yürütme
Yargı
Bu üç ilkenin bir birinden bağımsız ve bir birini denetleyen bir sorumlulukları vardır. Bu nedenledir ki, bunların uygulandığı yönetim şekilleri parlamenter demokratiktir ve demokrasi rejimidir.
Eğer olağan dışı bir durumla karşılaşmazsak önümüzdeki 31 Mart Pazar günü ülkemizde yerel seçimler yapılacak.
Şimdiki uygulanması ile bu yerel seçimde tamamı ile bir eşitsizlik vardır.
Bu eşitsizliği milletvekili seçiminde de gördük.
Uluslar arası bir kuruluşa göre son bir yıl içerisinde Türkiye demokrasi ve yurttaş hakları uygulamasında 167 yedi ülke içinde yüzüncü sıradan yüz onuncu sıraya düşmüştür. Uganda dahi Türkiye'nin ilerisine geçmiş durumdadır.
Anayasada açıkça yazılı olmasına rağmen, TBMM'si başkanı görevi dışında her hangi bir siyasi partinin toplantısına katılamaz. Eğer katılması gerekiyorsa o makamdan istifa etmesi gerekir.
Partili devlet başkanımız İstanbul Büyük Şehir Belediye başkanı Ak Parti adayı Bin Ali Yıldırım için "istifa etmesine gerek yok" diyor ve Bin Ali Yıldırım'da istifa etmiyor.
Bu demektir ki, hem TBMM'si başkanlığı makamında tarafsız olarak oturacak, hem de bir siyasi partinin adayı olarak seçim çalışmaları yapacak. Devletin bütün olanaklarını da seçimde kullanacak. Bu durum anayasanın 94.maddesinin son bendine göre tamamen uygun olmayan bir davranıştır.
Geçenlerde Yüksek Seçim Kurulunun aldığı bir kararla, partili devlet başkanının bütün siyasi çalışmalarının seçim yasaklarının dışında kalmasına karar verdi.
İktidar partisinin adaylarının çalışma şartları devletin bütün olanaklarından iktidar olmanın avantajlarını kullanarak yararlanırken, başta ana muhlefet partisi adayları olmak üzere muhalefet partilerinin çalışmaları daha eşitsiz şartlar içerisinde yapılmaktadır.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK( gerek Anayasa referandumunda, gerek son milletvekili seçiminde aldığı kararlar biliniyor. Anayasa referandumunda, seçim yasasına göre mühürsüz kullanılan oy pusulaları geçersiz sayılması gerekirken, aldığı bir kararla geçerli sayılmış, bu durum sandıktan çoğunluğun "Evet" çıkmasını sağlamaıştır. Böylece anayasa değişikliği kabul edilmiş ve "Güçler Ayrılığı İlkesi," " Güçler Birliği İlkesi"ne dönüşerek yasama, yürütme ve yargı tek kişinin yetkisine verilmiştir. Demokratik bir sistem olan Parlamenter Demokratik Sistemden bütün yetkilerin partili devlet başkannda toplandığı bir sisteme dönüşmüştür.
TBMM'sinde 600 milletvekili var, ama partili devlet başkanın KHK çıkarma yetkisi de var. Bu yetki kullanıldığında TBMM'sinin asıl yetki alanına girilmiş olmuyor mu?
YSK'nın başkan ve üyelerinin görev süresi bir yıl uzatıldı.
Ana muhalefet partisi yöneticilerine ve muhalif olan yurttaşlar muhalif bir konuşma yaptıklarında hemen haklarında dava açılıyor. Ya hapis yatıyor, ya da tazminat ödemek zorunda kalıyor.
İktidarın anayasa ve mevcut seçim yasalarına uymayan bir tutumu görülüyor. Bu koşullar da yerel seçime gidiyoruz.
Bu durumlar anayasanın eşitlik ilkesine uygun mudur?
Evrensel insan haklarının ilkelerine uygun mudur?
Böyle bir ortamda seçim güvenliğinin tam olarak sağlanacağı kuşkulu olmaz mı?.
Önceki seçimlerde sandık kurulu başkalarının, seçim kurullarının ve Yüksek Seçim Kurulunun uygulamaları ortadadır.
Bütün bu güne kadar yapılan uygulamalara dikkat edildiği zaman yerel seçime giderken önemli olarak kabul edilecek şekilde eştisiliklerin olduğu açıktır.
Seçmenlerin farklı seçim bölgelerine aktarıldığı, bir apartman dairesinde yüzlerce seçmenin kayıtlı olduğu ortaya çıkarıldı.
Üsküdar'da belediye encümen üyesinin ev adresine kayıtlı kırk seçmen olduğu iddiaları var. Niğde'nin 5800 nüfuslu Ulukışla ilçesinde 5900 kayıtlı seçmenin olduğu anlaşılınca, bir gecede ilçenini nüfusu 1500 aratarak 7300 oluyor.
Bunlar ortaya alenen çıktıktan sonra yerel seçimin ne kadar sağlıklı olacağından kuşkulanmak gerekmiyor mu?
Ama bütün bunlara rağmen seçmenler mutlaka sandık başına gidip oyunu kullanmalıdır. Oyunu kullanmak her seçmenin yasal ve demoratik hakkıdır.
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.