İlçemizde 30 Temmuz Salı günü Belediye Encümen toplantı salonunda ilk defa "Kent Konseyi Genel Kurulu " toplantısı yapıldı ve "Kent Konseyi"nin kurulması kararı alındı.
İlçemizde 30 Temmuz Salı günü Belediye Encümen toplantı salonunda ilk defa "Kent Konseyi Genel Kurulu " toplantısı yapıldı ve "Kent Konseyi"nin kurulması kararı alındı.
Toplantıda Kent Konseyi Başkanı ve Yürütme Kurulu seçimleri yapıldı.
Kadın, gençlik, engelliler, kültür v.b. alanlarda meclis kurulması kararı alındı.
Kent Konseyi nedir?
Kent Konseyi, Birleşmiş Milletler Rio Yeryüzü Zirvesinde 1992 yılında kabul edilen ve 21.yüzyılın gündemini belirleyen "Gündem 21" Başlıklı eylem planının 28. Bölümü uyarınca, yerel yönetimlerin öncülüğünde, sivil toplum ve ortakların birlikte kendi sorunlarını ve önceliklerini belirleyerek, kentleri için "Yerel Gündem 21" olarak adlandırılan bir programdır. Ülkemizde bu program 1997 yılından bu yana" Türkiye Yerel Gündem 21" adı ile uygulamaya girmiştir.
Yönetimde saydamlık, hesap verebilirlik, katılım, çalışma uyumu, yerindelik ve etkinlik gibi kriterlere dayanır. Çok aktörlü ve toplumsal ortaklığa dayalı bir yönetim anlayışını ifade eder.
Kent Konseyinin görevleri nelerdir?
"Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaşmasını, hemşehrilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetim anlayışının benimsenmesini sağlamak.
Sürdürülebilir gelişme sorunlarının çözümüne yönelik uzun dönemli bir planın hazırlanması ve uygulanmasını sağlamak.
Yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcılığı, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek.
Kent kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek.
Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanılmasına katkıda bulunmak.
Sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek.
Sivil toplumun gelişmesine ve kurumlaşmasına katkıda bulunmak.
Çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak."
Kent konseylerinin kurulması kentte yaşayanlar açısından çok önemli bir girişimdir.
Demokrasinin toplum hayatında kurumsal hale gelmesi, kentin yönetiminde ve geliştirilmesinde insanların daha geniş söz sahibi olması, katılımda bulunması, çevre ve doğanın gelecek nesillere bozulmadan miras bırakılması gerekir.
Bozyazı'nın turizmden ekonomik olarak neredeyse hiç geliri yoktur.
Neden?
İlçemizdeki tarihi eserlerin tanıtımı yapılmış mıdır?
Softa Kalesine burada yaşayanlardan kaç kişi çıkmıştır?
Yelbiz Kalesinin varlığını ve nerede olduğunu kaç kişi bilir?
İlçemizin çevresinde tarihi binlerce yıl geçmişe dayanan tarihi eserler vardır. Maraş Harabeleri, Softa Kalesi, Yelbiz Kalesi ve benzeri yerler buna örnektir. Buraların gelecekte turizme açılması ilçemiz ekonomisine katkı sağlayacaktır.
İlçemizin kıyıları ve denizi oldukça temizdir.
İlçemizde Mavi bayrağa sahip otel var ama turizmden aldığı pay ortadadır.
Kent Konseyi kurulmasında emeği geçen başta Bozyazı Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya olmak üzere, belediye personeline ve katkıda bulunan, görev alan herkese sonsuz teşekkür diyoruz.
Kent Konseyinde görev alan arkadaşlara da başarılar diliyoruz.
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.